Γνωρίζοντας την ιστορία μας

100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων

1919: μία μαύρη σελίδα της ιστορίας για την ανθρωπότητα ολόκληρη. 353.000 Έλληνες του Πόντου σφαγιάζονται και αφανίζονται από τις πατρογονικές του εστίες. Ένα ζωηρό κομμάτι του ελληνισμού, που ζούσε και επιβίωνε για περίπου 3000 χρόνια, χάνεται.

1821

Για πρώτη φορά, η ιστορία πίσω από τους μύθους. Η ελληνική κοινωνία της εποχής, οι δομές της, οι ήρωες της επανάστασης, οι ηρωικές μάχες αλλά και οι εμφύλιες συγκρούσεις. Μέσα από τη σειρά των ιστορικών ντοκιμαντέρ "Γνωρίζοντας την Ιστορία μας:1821", ψηλαφούμε το πως από μια κατακερματισμένη κοινωνία, όπως ήταν η ελληνική της προεπαναστατικής εποχής, φτάσαμε στην επανάσταση και τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

Παρουσίαση: Άρης Πορτοσάλτε
Ιστορικός Σύμβουλος: κ. Θάνος Βερέμης
Επιστημονικοί Συνεργάτες: κ. Πέτρος Τατσόπουλος, κα. Ελένη Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη, κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου

1821: Ύμνος εις την Ελευθερίαν

H σειρά ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ 100,3 αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση. Η προετοιμασία: ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός, η ελεύθερη διακίνηση  ιδεών και ανθρώπων.  Ο αγώνας: Πώς κατακτήσαμε την προσωπική αλλά και εθνική μας ελευθερία;  Το κράτος: Πως χτίσαμε την εθνική, κοινωνική και πολιτιστική μας υπόσταση. «1821: Ύμνος εις την Ελευθερίαν», μια εκπομπή λόγου που την πλαισιώνουν ειδικοί μελετητές της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού και της Ελληνικής Επανάστασης, όλων των ηλικιών και όλων των βαθμίδων. Ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίων, ειδικοί ερευνητές, νέοι ιστορικοί που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο δημόσιο χώρο, είναι συνεργάτες που με το δικό του τρόπο ο καθένας, διαπραγματεύονται τα ζητήματα μιας ευρύτατης θεματολογίας. «1821: Ύμνος εις την Ελευθερίαν» 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση. Ένα πολύτιμο ηχητικό ντοκουμέντο που απλώνεται σε 52 εκπομπές Επιστημονική επιμέλεια: Βασίλης Παναγιωτόπουλος – Ιστορικός Παρουσιάζει ο Άρης Πορτοσάλτε Από το Σάββατο 2 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο στις 9 το πρωί.  ΣΚΑΪ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

1922 - Μικρασιατική Καταστροφή

«Γνωρίζοντας την ιστορία μας: 1922 Μικρασιατική καταστροφή» Από το Σάββατο 6 Αυγούστου και κάθε Σάββατο στις 9 το πρωί, η νέα σειρά ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ 100,3 αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.  Καταξιωμένοι καθηγητές και ιστορικοί επιστήμονες συζητούν με νηφαλιότητα και δίνουν τις δικές τους απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τους παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή, στο τέλος της Μεγάλης Ιδέας και στην προσφυγιά: Τι ποσοστό του πληθυσμού αποτελούσαν οι Έλληνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία; Γιατί συναίνεσε ο Βενιζέλος στην αποστολή ελληνικού στρατού στη Σμύρνη; Γιατί ηττήθηκε το Κόμμα Φιλελευθέρων στις εκλογές του 1920; Ποια ήταν η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων έναντι της μικρασιατικής εκστρατείας; Πόσο επιτυχημένη ήταν η αποκατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων τα χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή; Ποιοι ευθύνονται για την αποτυχία της μικρασιατικής εκστρατείας; Η αντιπαράθεση Ελευθέριου Βενιζέλου - Ιωάννη Μεταξά. Παρουσίαση: Άρης Πορτοσάλτε  Επιστημονική επιμέλεια: Μανόλης Κούμας Συμμετέχουν στα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ οι: Νίκος Ανδριώτης, Θάνος Βερέμης, Βασίλης Γούναρης, Θανάσης Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Καμούζης, Αντώνης Κλάψης, Παρασκευάς Κονόρτας, Ελισάβετ Κοντογεώργη, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνα Μπότσιου, Σωτήρης Ριζάς, Κώστας Σταματόπουλος, Γιάννης Στεφανίδης, Άγγελος Συρίγος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

200 χρόνια ελληνικου κράτους

Ο Έλληνας ιστορικός, Γιώργος Δερτιλής, μιλάει για τη φιλοπατρία, τον εθνικισμό, το λαϊκισμό, τις χρεωκοπίες του ελληνικού κράτους, την εκπαίδευση, την απαιδευσία, αλλά και για την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα.

40 αιώνες ελληνική γλώσσα

Ελληνική, η γλώσσα που γέννησε το έπος, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τη λογοτεχνία. Η προέλευσή της, η ανάπτυξη και η εξέλιξή της. Πέντε ραδιοφωνικές συναντήσεις με τον καθηγητή γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη.

50 χρόνια Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων λειτουργίας του, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, παρουσιάζει την έκθεση «Ανακαλύψτε την Άγνωστη Ελλάδα – Προστατευόμενες Περιοχές», η οποία θα παραμείνει ανοικτή και το 2015. Με αφορμή αυτή την έκθεση, ο ΣΚΑΪ 100,3 παρουσιάζει την 50χρονη ιστορία του Μουσείου μέσα από τις προθήκες της έκθεσης. Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας προώθησε την έρευνα για την ελληνική χλωρίδα και πανίδα, καθιέρωσε την περιβαλλοντική εκπαίδευση και μέσα από τις εκθέσεις και εκδόσεις του, προβάλλει διαρκώς το φυσικό πλούτο της χώρας μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Φύσης.



Aπό το Big Bang προς την ιστορία της Ευρώπης

Στη νέα σειρά των εκπομπών για την τέχνη στην Ευρώπη που παρουσιάζουν ο Σκάι και ο Άρης Πορτοσάλτε, πρωταγωνιστεί το θεατρικό μπαρόκ αλλά και οι γοητευτικές υπερβολές ή οι αντιφάσεις του. Στη ζωγραφική, στη γλυπτική και την αρχιτεκτονική. Από τον Άγιο Πέτρο της Ρώμης ως το Λούβρο και τις Βερσαλλίες.  Ο Μάνος Στεφανίδης, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, παρουσιάζει τον μαγικό 17ο αιώνα υποστηρίζοντας ότι σ' αυτόν ακόμη και οι καθημερινοί άνθρωποι εμφανίζονται σε ρόλους Τιτάνων. Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζουμε παράλληλα με το κοινωνικό πλαίσιο της δράσης τους και το γενικότερο, πολιτιστικό περιβάλλον, είναι οι: Μichelangelo, Γκρέκο, Καραβάτζιο, Καράτσι, Μπερνίνι, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Βερμέερ. Πλάι στον Μοντεβέρντι, τον Σαίξπηρ, τον Θερβάντες, τον Χέντελ ή τον Μπαχ. Μετά την Αναγέννηση που προηγήθηκε στις εκπομπές μας, ως τον ρομαντισμό και τον νεοκλασικισμό που θα ακολουθήσουν, η Ευρώπη αποκτάει πλέον, με τον πιο έγκυρο και δυναμικό τρόπο, και το πολιτιστικό της πρόσωπο και το ιδεολογικό - αισθητικό της χαρακτήρα. Επειδή η τέχνη είναι ο τρόπος όχι μόνο να ερμηνεύουμε την ιστορία σε βάθος αλλά και να αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη ή τις αδυναμίες των ανθρώπων με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Από την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και μέχρι την Κυριακή 31-12-23 στις 9 το πρωί. ΣΚΑΪ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«28η Οκτωβρίου 1940»

Οι προσωπικότητες του Ιωάννη Μεταξά, κυβερνήτη της Ελλάδος και δικτάτορα, του Νίκου Ζαχαριάδη, Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, που διαδραματίζουν εμβληματικό ρόλο στις πρώτες ώρες του πολέμου της ιταλικής εισβολής την 28η Οκτωβρίου 1940 στην Ελλάδα, φωτίζονται στην φετινή επετειακή εκπομπή του ΣΚΑΪ 100.3. Παρουσίαση: Άρης Πορτοσάλτε Συμμετέχουν οι κ.κ.: Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνα Μπότσιου, καθηγήτρια Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Ιωάννης Παπαφλωράτος, Νομικός, Διεθνολόγος, καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών Σάββατο 28 Οκτωβρίου στις 09.00 το πρωί. Πρωινό με ιστορία στον ΣΚΑΪ 100.3

«Η ιστορία των αραβοϊσραηλινών πολέμων»

100 χρόνια σύγκρουσης. Ποιες είναι οι ρίζες, ποια η ιστορική διαδρομή και ποια τα επίδικα της σύγκρουσης; Μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών που καλύπτει όλη την πορεία μιας διαμάχης, η οποία κυριαρχεί στην επικαιρότητα, από τη δημιουργία του σιωνιστικού κινήματος, την εβραϊκή εγκατάσταση στην ιστορική Παλαιστίνη, την άνοδο του αραβικού εθνικισμού και την παλαιστινιακή εξέγερση του 1936, ως τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και τους αραβο-ισραηλινους πολέμους του 1948, του 1967 και του 1973.  Από την παλαιστινιακή Ιντιφάντα και την ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο, από τις χαμένες ευκαιρίες για επίλυση ως τη σημερινή φρίκη. Η πιο περίπλοκη ίσως διαμάχη στη σύγχρονη ιστορία σε πέντε ωριαίες ραδιοφωνικές εκπομπές. «Η ιστορία των αραβοϊσραηλινών πολέμων» Από το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 έως και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί. Παρουσίαση: Άρης Πορτοσάλτε Επιστημονική επιμέλεια: Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ΣΚΑΪ –ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άγιο Όρος

Ο ΣΚΑΪ 100,3 στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών εκπομπών του «Γνωρίζοντας την ιστορία μας», επιχειρεί, για πρώτη φορά στα ραδιοφωνικά χρονικά, μια περιήγηση με ανοικτά μικρόφωνα στην κιβωτό της Ορθοδοξίας, το Άγιον Όρος. Με τη συνεργασία του Αν. Καθηγητή του ΑΠΘ, Χρήστου Αραμπατζή, ο ΣΚΑΪ οδοιπορεί στα μονοπάτια της μοναστικής πολιτείας, φιλοξενείται σε Μονές και μικρές σκήτες, αφουγκράζεται τους ήχους αιώνων μιας ζωντανής παράδοσης, η οποία για μια χιλιετία αποτελεί το κέντρο της Ορθόδοξης Πνευματικής ζωής σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ιστορία ξετυλίγεται μέσα στα καθολικά των μονών, στις πολύτιμες βιβλιοθήκες των χειρογράφων, στα κελιά και τις σκήτες των απλών μοναχών. Πρωταγωνιστές της σειράς των εκπομπών είναι οι ίδιοι οι αγιορείτες μοναχοί. Αυτοί ξετυλίγουν στα μικρόφωνα του Σκάι την ιστορία και την καθημερινότητα των μονών και των μικρών σκητών, όπου εγκαταβιούν. Παρουσιαστής, Άρης Πορτοσάλτε.

Αιγαίον

Ο ΣΚΑΪ 100,3 στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών εκπομπών του «Γνωρίζοντας την ιστορία μας», παρουσιάζει την ιστορία του Αιγαίου αρχιπελάγους. Η γεωλογική εξέλιξη του αιγιακού χώρου στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Οι διεργασίες που διαμόρφωσαν το σημερινό ανάγλυφο, το φυτικό περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο. Τα φυσικά φαινόμενα που ενέπνευσαν τον άνθρωπο, ώστε να δημιουργήσει μύθους και τέχνη. Ο πολιτισμός του Αιγαίου από τη δημιουργία του κόσμου έως σήμερα. Μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών βασισμένη στην έκθεση του Ιδρύματος Ευγενίδου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης και Θεσσαλονίκης. Τέσσερις ραδιοφωνικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κ. Νικόλαο Ζούρο.




Από το χριστιανικό Πάσχα στο Πάσχα των Ελλήνων

Μεγάλη Παρασκευή μαζί με τον Άρη Πορτοσάλτε και τον Μάριο Μπέγζο.
 

Εκπομπές (Ιστορικές) Λίστα

mode_comment Πες την άποψή σου
volume_up LIVE volume_up Ακούστε ζωντανά